ΧΡ. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΦΙΣΜΟΥ

Home / ΧΡ. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΦΙΣΜΟΥ
ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ – ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΦΙΣΜΟΥ

Η έκθεση Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στο κόσµο του σουφισµού παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς από τις 2 Μαΐου έως 27 Ιουλίου 2014. Στo πλαίσιo της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη µε τον Δήµο Θεσσαλονίκης, η έκθεση µεταφέρεται στο Οθωµανικό µνηµείο Αλατζά Ιµαρέτ µε σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το µυστικισµό στις χώρες της Ανατολής, την ιστορία του και τις βασικές του έννοιες.
Ο ισλαµικός µυστικισµός ή σουφισµός αποτελεί ένα πνευµατικό κίνηµα που διαµορφώθηκε µέσα στο Ισλάµ. Ο σουφισµός είναι µια εσωτερική φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής και µια πνευµατική πορεία προς τον Θεό µε κύριο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την ένωση µε τον Θεό µέσω της αγάπης και της αφοσίωσης. Η εµπειρία αυτή δεν εκφράζεται µε λόγια, αλλά βιώνεται µε ιδιάζουσες µυστικές πρακτικές. Υπό την έννοια αυτή, ο µυστικισµός είναι ένα εσωτερικό κίνηµα που απαντάται σε πολλές θρησκείες.
Μια από τις βασικές πρακτικές του σουφισµού αποτελεί η τελετή ανάµνησης (ζιρκ), κατά την οποία η επαναλαµβανόµενη απαγγελία προσευχών ή του ονόµατος του Θεού σε συνδυασµό µε τον χορό ή τη συνοδεία µουσικής, βοηθούν τον µυηµένο να υπερβεί το ατοµικό του εγώ και να προσεγγίσει το θείο. Μυστικιστικές διδασκαλίες και πρακτικές από πολυάριθµους µουσουλµάνους και σουφικά τάγµατα εκτιµάται ότι υπάρχουν σήµερα σε πολλές περιοχές του ισλαµικού κόσµου και διαφοροποιούνται ανάλογα µε τις καταβολές, την ιστορική διαδροµή και τη γεωγραφική τους προέλευση.

22.05.15 – 20.09.15
ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Κασσάνδρου 91-93
Τρ-Κυ 11.00-18.00
Δευτέρα κλειστά
Τ: +30 2310 278587

Επιµέλεια: Μίνα Μωραΐτου