Κεντρο Συγχρονης Τεχνης Θεσσαλονικης

Home / Εκθέσεις – Δράσεις / Κεντρο Συγχρονης Τεχνης Θεσσαλονικης
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ – JULIEN PRÉVIEUX

Η έκθεση αυτή συνιστά κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της έκθεσης της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης µε τίτλο Παράδοση-Ανατροπή, αφού ανιχνεύει το καταγεγραµµένο στη συλλογική µνήµη, και κατά συνέπεια ζωντανό, στοιχείο της παράδοσης και τη µετεξέλιξή του, µέσα από τα νέα µέσα, την επικαιρότητα, τις σύγχρονες πρακτικές και θεωρίες, σε γλωσσικό καλλιτεχνικό λεξιλόγιο. Αυτή η µετά-γλώσσα υπογραµµίζει την «ιδιοσυγκρασία και το ιδίωµα ενός χώρου» µε βαθιά πολιτισµική, ιστορική και πνευµατική κληρονοµιά, όπως είναι αυτή της Μεσογείου.

Οι Σχετικές Κινήσεις αναφέρονται σε δράσεις, κινήσεις και ενέργειες που πλέον δεν υφίστανται, όχι γιατί έχουν χάσει την ουσία τους αλλά γιατί έχουν καταργηθεί οι δυναµικές και οι ανάγκες που αρχικά τις προκάλεσαν και τις συντηρούσαν για αιώνες. Όµως, συνεχίζουν να υπάρχουν στη συλλογική συνείδηση και να ψάχνουν αφορµές για να πυροδοτήσουν τη µνήµη, ατοµική και συλλογική. Οι διακριτικές αλλά καθοριστικές αναφορές στην παράδοση της ευρύτερης γεωγραφικής λεκάνης της Μεσογείου, που καθορίζουν το έργο των Ε. Κρανιώτη και J. Prévieux, δύο καλλιτεχνών που δεν γνωρίζονταν πριν, εφοδιάζουν τα έργα της έκθεσης µε ένταση, πρωτοτυπία, ποίηση και διαδραστικότητα, αξίες και χαρακτηριστικά ικανά να τα εντάξουν στην πραγµατικότητα, τις προκλήσεις, τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης εποχής, χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν ή να αποκόπτονται από τη συνέχεια της παράδοσης. Ταυτόχρονα, τονίζουν την υγιή σχέση τέχνης-παράδοσης και προβάλλουν τις εκλεκτικές συγγένειες και τις «σχετικές κινήσεις» καλλιτεχνών µε βαριά πολιτισµική παράδοση, και δείχνουν τρόπους µετάπλασής της σε σύγχρονη έκφραση, σε µια αντιφατική, ρευστή και παράδοξη εποχή, της µετάβασης και της αλλαγής, όπως είναι η σηµερινή.

24.06.15 – 30.09.15
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, λιµάνι
Τρ-Κυ 10:00-18:00
Δευτέρα κλειστά

Πέμπτη 1/10 10:00-23:00

Τ: +30 2310 593270

Επιµέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Συνεπιµελητής: Άννα Μυκονιάτη
Συνεργαζόµενοι φορείς: Με τη συνεργασία και υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.